Przepis i sposób przygotowania na: Beszamel w naleśniku z pieczarkami
1. Wsyp mąkę z solą do miski.
2. Roztrzep jajka, przelej do mąki i wymieszaj.
3. Powoli wlej mleko, cały czas mieszając, aż w cieście nie będzie grudek. Dla pewności przelej je przez sitko. Dodaj olej i wymieszaj.
Beszamel:
4. Rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę i podsmaż ją ok. 2 min.
5. Wlej mleko i mieszaj, aż płyn stanie się gęsty. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
6. Pokrój szynkę w paseczki i dodaj do sosu.
7. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki. Podsmaż je na osobnej patelni. Posól na samym początku smażenia, żeby puściły wodę.
8. Zetrzyj ser na tarce z grubymi oczkami.
9. Wrzuć do beszamelu pieczarki i trochę sera.
Naleśniki:
10. Usmaż cienkie placki.
11. Na połowie każdego placka ułóż warstwę sosu i posyp ją serem. Następnie złóż placek na 4 części (jak kartkę papieru).
12. Posyp z wierzchu resztą sera i włóż do rozgrzanego piekarnika, żeby się chwilę zapiekły.