Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FAWORKI JOLI

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,75 szkl
żółtko jajek 3 szt
jaja 1 szt
śmietana 0,5 szkl
alkohol 1 łyżka
sól do smaku
smalec 75 dag
cukier puder do posypania
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: FAWORKI JOLI

Mąkę przesiać, dodać żółtka, jajko, sodę, alkohol i śmietanę, wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta oddzielamy mniej więcej ćwiartkę, resztę przykrywamy miseczką. Te ćwiartkę wałkujemy jak najcieniej, bo od tego zależy jakość faworków. Wałkujemy, aż ciasto będzie wręcz... przeźroczyste. Krajemy je wtedy w paski szerokości 3 cm. Te paski z kolei dzielimy na ukośne kawałki długości 8-12 cm (jak wychodzi). W środku robimy 2 - 3 cm nacięcie wzdłuż i przewijamy faworek przez środek, tak aby połowa była na lewą, a połowa na prawą stronę (to dla tych, co pierwszy raz:))))
Topimy smalec w szerokim, płaskim rondlu (najlepiej nie wrzucać od razu całego tłuszczu). Smażenie rozpoczynamy dopiero wtedy , gdy rzucony mały kawałeczek ciasta natychmiast zwija się , rośnie i żółknie. Smażenie na nie dość rozgrzanym tłuszczu powoduje, że chrust przesiąka tłuszczem. Wyjmować na warstwę papierowych serwetek (papierowy ręcznik) do odsączenia, po czym na półmisek i posypujemy przez sitko cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak