Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FAWORKI BABCI AJKI

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
żółtko jajek 3-4 szt
masło rozpuszczone 10 dag
cukier 1 łyżka
śmietana 1/4 l
wódka 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: FAWORKI BABCI AJKI

Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto nie może wyschnąć, bo potem się pieni podczas smażenia. Bardzo cienko rozwałkować. Paski naciąć po środku, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć. Smażyć można na smalcu lub na oleju.
Ja osobiście dodaje trochę mniej masła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak