Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ogórki małosolne

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

koper młody 2 pęczek
chrzan korzeń 1 szt.
czosnek 4 ząbki
sól 2 łyżki
woda 2 (wrząca)
ogórki 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: ogórki małosolne

2 łyżki wody wymieszać w 2 litrach wrzącej wody. Do kamiennego garnka włożyć połowę kopru, włożyć umyte ogórki, pozostały koper, obrany chrzan i podzielony na mniejsze kawałki, oraz obrane ząbki czosnku, wlać wrząca wodę, przykryć talerzem i obciążyć np. słoikiem z wodą.Po 2 dniach ogórki nadają się już do jedzenia. Te na zdjęciu mają 2 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta_P-S 08.06.2011 19:27
Jak zaleje się letniej to wolniej sie kiszą, i sól tez sie dokładnie w letniej wodzie nie rozpuści
pacpaw 08.06.2011 19:17
są dwie szkoły robienia. jedni zalewają wrzątkiem, inni przegotowaną letnią wodą. Różnicy nie pamiętam :o)
Małgorzata77 07.06.2011 09:42
no cudeńko
Pola2 27.05.2011 14:37
poproszę kilka
bejciu24 27.05.2011 14:28
wiosenne pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak