Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PĄCZKI WARSZAWSKIE

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 6 dag
mleko 0,5 szkl
mąka 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna 50 dag
żółtko jajek 7 szt
cukier 15 dag
cukier wanilinowy 1 szt
śmietanka 2/3 szkl
masło 15 dag
spirytus 1 łyżeczka
sól szczyta
konfitura 1 szt
migdały 5 dag
smalec 1 kg
lukier 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: PĄCZKI WARSZAWSKIE

Zrobić zaczyn : utrzeć drożdże z cukrem i mąką dokładnie wymieszać z lekko podgrzanym mlekiem, odstawić na pól godziny w ciepłe miejsce. Do rondelka wbić żółtka, dodać cukier, posiekaną wanilię, rondelek ustawić na garnku z gotującą się wodą, ubijać na parze na jednolity krem. Do miski przesiać mąkę dodać ubite żółtka razem z lekko podgrzaną śmietanką, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, po czym dodać sól, zaczyn i wyrabiać ciasto co najmniej 15 minut. Gdy ciasto przestanie się lepić do rąk, wlać stopione, ale chłodne masło i wyrabiać jeszcze kilka minut. Przykryć miskę ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę, żeby ciasto wyrosło - podwoiło swoją objętość.
Konfiturę z róży wymieszać z posiekanymi migdałami. Z ciasta uformować niewielkie placki, nadziewać je konfiturą, starannie zlepiać, ułożyć na posypanej mąką stolnicy. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. Kłaść na rozgrzany smalec po kilka sztuk i smażyć na złoto. Osączone z tłuszczu ułożyć na pergaminie i polukrować.
Konfiturę z róży można zastąpić inną np. wiśniową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak