Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki kajzerki.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
sól 1 łyżeczka
drożdże 2 dag
jaja 2 sztuki
mleko 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki kajzerki.

Wszystkie składniki wymieszac,wyrabiac aż ciasto będzie odstawac od naczynia.Wyrabiac na stolnicy tak długo,aż przestanie się kleic i będzie elastyczne.Przygotowane ciasto przełożyc do miski wysypanej mąką.Odstawic do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi swoją objętośc wyrobic jeszcze raz ciasto i podzielic na 16 części.Każdy kawałek ciasta wyrobic i uformowac z niego bułeczkę.Przygotowane bułeczki ułożyc na natłuszczonej blaszce,przykryc i odstawic do wyrośnięcia.Kiedy bułki podwoją swoją objętośc ,posmarowac je rozkłóconym jajkiem,ponacinac na krzyż i posypac makiem,sezamem lub siemieniem lnianym.Upiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 05.09.2011 20:58
pyszności na śniadanie i kolację
stokrotka 10.07.2011 17:49
fajny przepis
anoosia 07.07.2011 17:07
zawsze marzyłam żeby zrobić własne bułki, chyba najwyższa pora!
Elżbieta17 01.06.2011 16:12
pyszne takie bułeczki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak