Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna razowa 1/2 kg
mąka żytnia 1/2 kg
drożdże 5 dag
miód 1 łyżeczka
olej 4 łyżki
sól 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
woda 650 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni.

W dużej misce wymieszac drożdże,mąkę pszenną i wodę,dodac miód.Dokładnie wymieszac,aż powstanie gładkie ciasto.Odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie dodac mąkę żytnią,olej,sól i cukier.Zagnieśc lużne ciasto i wyrabiac do momentu,aż będzie jednolite i miękkie.Przenieśc do podłużnych foremek,odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Piec w temp.200 stopni około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rogalik 05.11.2011 21:20
na pewno smaczny
Robert10 03.10.2011 18:57
musi być smaczny taki swój chlebek
irenka 01.10.2011 22:30
pyszny chlebek
irenka 08.09.2011 12:59
też amierzam zabrać się dopieczenia chleba
Dorian 24.08.2011 11:14
pycha
MAR3STA 16.08.2011 19:35
super!
Ania67 30.06.2011 13:25
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak