Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukierki karmelowe z orzechami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 20 dag
śmietana kremówka 150 ml
cukier 30 dag
orzechy posiekane 25 dag
olej szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Cukierki karmelowe z orzechami

Kwadratową formę natłuścić, wyłożyć pergaminem i ponownie natłuścić.
Zagotować miód ze śmietanką, a następnie gotować, mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie karmel.
Dodać orzechy.
Masę przełożyć do formy i postawić w chłodnym miejscu.
Gdy nieco stężeje, pokroić ją naoliwionym nożem na kawałki wielkości cukierków.
Twardą masę położyć na natłuszczonej desce, ściągnąć pergamin; gdy trzeba, jeszcze raz pokroić i zawinąć w celofan każdy cukierek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak