Sposób przygotowania

Ciasto:
Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli,aż do uzyskania białej bezy .Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać na koniec połączyć z przesianą mąką z migdałami i proszkiem do pieczenia.Wylać na blaszkę wyłożoną papierem i upiec ciasto ,zaraz po upieczeniu zwinąć roladę.

Masa śmietankowa:
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1.1/2 szklanki wody i gęstą delikatnie połączyć z ubitą na sztywno śmietanką,odstawić do zgęstnienia .Gdy masa jest bardzo gęsta ,ale jeszcze nie zastygła,rozwijamy zimne ciasto nasączamy alkoholem(ja użyłam likier migdałowy rozcieńczony wodą)smarujemy większą połową masy i zwijamy jak roladę .Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka minut,a resztę masy zostawiamy na wierzchu,aby nam nie zastygła do końca (gdyby jednak za bardzo nam się ścięła to stawiamy miskę na naczynie z gorąca woda i mieszamy ,aż masa delikatnie się rozpuści).

Schłodzone ciasto dzielimy na małe torciki mi wyszło 5 sztuk ,smarujemy resztą masy i przy pomocy dekoratora do tortów ozdabiamy brzegi ciasta ,środki naszych torcików wypełniamy drugą galaretką ja miałam truskawkową i dowolnie dekorujemy .Dobrze schładzamy przed podaniem .
Wymagają troszkę pracy i zachodu jest z nimi sporo,ale efekt końcowy cieszy oczy.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    super to mało powiedziane
  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    cudowny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Torciki jedno-osobowe. Pysznie wyglądają.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Torciki jedno-osobowe. Pysznie wyglądają.
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    jakie śliczne :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    takim torcikiem z pewnością nie pogardzę :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !