Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z makreli i krewetek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z makreli 80 dag
krewetki 20 dag
sos
sos sojowy 100 ml
wódka 50 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
cukier 2 łyżki
zioła do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z makreli i krewetek

Marynata:czosnek obrać, opłukać i posiekać. Chilli opłukać, usunąć z niej nasiona, następnie drobno pokroić. Rozpuścić mąkę ziemniaczaną w wódce i sosie sojowym. Dodać cukier, czosnek i chilli. Dokładnie wymieszać.
Filety umyć, pokroić na kawałki wielkości 3 na 3 centymetry. Krewetki obrać ze skorupek, usunąć czarną żyłkę, opłukać. Pokrojoną rybę i krewetki włożyć do marynaty na 30 minut.Kawałki ryby i krewetki nabić na pręciki. Opiekać w grillu lub średnio nagrzanym piekarniku 5-10 minut. Podczas pieczenia smarować szaszłyki marynatą tak, by się pokryły brązową glazurą.Podawać z ryżem, przybrane świeżymi ziołami i papryczką chilli.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeta72 25.07.2011 18:42
super
Iwona45 20.07.2011 00:57
ciekawe;]
gacopierz23 30.05.2011 10:32
takich jeszcze nie próbowałam Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak