Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borowiki duszone w maśle do aromatyzowania dań wg Babcigramolki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 kg borowików
1 kostka masła ( 20 dag )
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Borowiki duszone w maśle do aromatyzowania dań wg Babcigramolki

Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki . Smażyć na rumiano cały czas mieszając . Lekko osolić . Słoiczki wyparzyć – wysuszyć – włożyć grzyby – zalać z wierzchu masłem ze smażenia .Zamknąć słoiki i wekować 20 minut. Ostudzić .Zostawić do następnego dnia i wekować jeszcze raz 20 minut .
Takie duszone w maśle borowiki są bardzo aromatyczne . Nawet niewielka ich ilość podnosi smak sosu grzybowego, zupy grzybowej , duszonego mięsa itp.

Ja robię w bardzo małych słoiczkach – takich do których wchodzi po kilka łyżeczek grzybów bo gotuję na 2 osoby – ale można wsadzać grzyby w większe słoiczki .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 17.03.2012 22:30
pycha
Olaa 20.05.2011 16:41
dobry
Izabela28 02.10.2010 20:34
Szybki, dobry i znany wszystkim pomysł na przyrządzenie grzybów:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak