Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab duszony z ziołami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 70 dag
cebula 1 szt
marchewka 1 szt
por 1 szt
masło 50 gram
olej 5 łyżek
tymianek
rozmaryn
pieprz
sól
natka pietruszki 1 łyżka
wino białe wytrawne 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Schab duszony z ziołami

Por, marchew i cebulę kroimy w pół plastry i umieszczamy w płaskim szklanym naczyniu. Na warzywach układamy mięso natarte solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Posypujemy natką i zalewamy winem, nakrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 12 godzinach mięso przekładamy na drugą stronę. Mięso wyjmujemy z marynaty i obsuszamy. Obsmażamy na oleju i maśle, przekładamy do brytfany. Na tłuszcz wrzucamy odcedzone z marynaty warzywa, przesmażamy i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 90 minut. Pieczemy do miękkości często polewając sosem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 03.06.2011 18:01
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak