Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszanką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
jajko 1 sztuka
woda letnia 1 szklanka
oliwa 2 łyżki
sól
Farsz:
kaszanka 1/2 kg
cebula 1 duża
jajko 2 sztuki
sól
pieprz
majeranek
wędzony boczek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszanką

Kaszankę obrać z błonek i pokroić na mniejsze kawałki-wrzucić na patelnię. Cebulę obrać ,posiekać dodać do kaszanki . Patelnię stawiamy na ogień i podsmażamy kaszankę ,aż cebulka ładnie się zeszkli . Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem(tak aby było lekko pikantne) i zagęścić rozmąconymi jajkami .Odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiać do miski dodać sól i resztę składników.Dokładnie wyrobić ciasto tak ,aby było gładkie i elastyczne .Dzielimy na małe kawałki i rozwałkowujemy na cienkie placki ,potem wycinamy szklanką krążki.Na każdy krążek nałożyć trochę farszu ,posmarować brzeg białkiem i dokładnie sklejać pierogi .Wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli i gotujemy od wypłynięcia ok. 5 minut.Gotowe pierogi polać skwarkami i tłuszczem ze smażenia .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 13.11.2012 18:30
pomysłowo
PaniMISIOWA 09.08.2012 21:12
ciekawe
pacpaw 21.03.2012 07:59
pomyślane!
Margo1 11.06.2011 10:50
fajny pomysł
Mariusz10 08.06.2011 00:11
takich nie jadłem, ale super wyglądają;)
halina17 26.05.2011 12:04
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak