Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dauphinki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dkg
jajko 3 szt
masło 10 dkg
sól do smaku
olej do smażenia
ziemniaki 1,5 kg
żółtko jajek 6 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
woda 0,3 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Dauphinki

Zagotować wodę z łyżką masła. Wsypać mąkę, dodać pół łyżeczki soli i ciągle mieszając (najpierw drewnianą łyżką, potem mikserem), wyrobić ciasto do momentu, aż zacznie odstawać od brzegów naczynia. Ciągle miksując wbijać po jednym jajku. Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić, wymieszać z masłem i żółtkami oraz solą i gałką. Ziemniaki wymieszać z ciastem. Z masy formować kulki lub wałeczki. Smażyć w rozgrzanym oleju na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

novita23 29.12.2011 11:28
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak