Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulaki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
mleko 1,1 litra
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
jaja 3 szt
cebula 1 kg
olej do smażenia
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
mak 3 łyżki
drożdże świeże 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulaki

Mąkę przesiać do miski. Mleko podgrzać, odlać 100 ml, rozpuścić w nim drożdże i cukier. Dodać łyżkę mąki, wymieszać, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie - dodać rozczyn do reszty mąki, wlać pozostałe mleko, wsypać sól, wbić 2 jajka. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste, dodać ciepłego mleka, jeśli zbyt rzadkie - dosypać mąki. Ciasto odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Następnie jeszcze raz wyrobić. Cebulę pokroić w krążki, zeszklić wraz z Kucharkiem i makiem na oleju. Z ciasta formować kółka o średnicy ok. 10 cm. Na środku każdego położyć porcję cebuli. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. Cebulaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 180 stopni i piec cebulaki na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 16.04.2012 20:44
udał się pysznie i szybko zjedzony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak