Sposób przygotowania

Włączyć piekarnik na 100 * C – gdy osiągnie taka temperaturę wyłączyć .
Nastawić ok. 1 litra wody i doprowadzić do wrzenia .
Przeciąć bułkę na połówki i lekko przypiec na suchej patelni kładąc przecięciem do dołu . Zawinąć w folie aluminiowa i trzymać w piekarniku .
Na 1 łyżeczce masła zrumienić polędwicę .Przełożyć na folie aluminiową , zawinąć i trzymać w piekarniku .
W garnuszku roztopić masło na sos. Wsypać mąkę . Zamieszać .Wlać śmietankę zmieszaną z żółtkiem , odrobiną soku z cytryny i łyżką sosu. Mieszać aż sos zgęstnieje . Wyłączyć .Doprawić do smaku solą , białym pieprzem , gałką muszkatołową , sokiem z cytryny .Przykryć i wstawić do piekarnika .
Do każdego woreczka śniadaniowego wlać ½ łyżeczki oleju i rozetrzeć by pokrył woreczek równomiernie . Do każdego wbić delikatnie jajko. Zawiązać szczelnie nicią i gotować we wrzątku 3,5 minuty obracając delikatnie woreczki łyżką cedzakową .Wyjąć .
Połówki bułki posmarować masłem ( po ½ łyżeczki ).Na każdą położyć plaster polędwicy .Na polędwicę wyjęte z woreczka jajko w koszulce . Polać 3 łyżkami sosu.

Oryginalny przepis pochodzi z 1894 r kiedy to broker z Wall Street Lemuel Benedict zamówił w Hotelu Waldorff to danie .
W Polsce nie wiedzieć czemu potrawa ta znana jest jako ,,Jajka po bebedyktyńsku „ i kojarzona niesłusznie z kuchnią Zakonu Benedyktynów .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Jak zwykle inspirujące :).
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Uwielbiam jaja Benedykta :) Twoje wyglądają imponująco :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    polly66

    przejrzyście opisane, bardzo przydatne:) często robię ale troszkę modyfikuję;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Edyta38

    palce lizać:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smakowicie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !