Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eggs Benedict wg Babcigramolki :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

2 łyżeczki masła
2 plastry polędwicy surowej wędzonej
( 2 woreczki śniadaniowe )
2 łyżki masła
1 łyżeczki mąki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1 żółtko
sok z cytryny
sól
Pieprz biały mielony Prymat
utarta gałka muszkatołowa
olej słonecznikowy 1 łyżeczka
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Eggs Benedict wg Babcigramolki :

Włączyć piekarnik na 100 * C – gdy osiągnie taka temperaturę wyłączyć .
Nastawić ok. 1 litra wody i doprowadzić do wrzenia .
Przeciąć bułkę na połówki i lekko przypiec na suchej patelni kładąc przecięciem do dołu . Zawinąć w folie aluminiowa i trzymać w piekarniku .
Na 1 łyżeczce masła zrumienić polędwicę .Przełożyć na folie aluminiową , zawinąć i trzymać w piekarniku .
W garnuszku roztopić masło na sos. Wsypać mąkę . Zamieszać .Wlać śmietankę zmieszaną z żółtkiem , odrobiną soku z cytryny i łyżką sosu. Mieszać aż sos zgęstnieje . Wyłączyć .Doprawić do smaku solą , białym pieprzem , gałką muszkatołową , sokiem z cytryny .Przykryć i wstawić do piekarnika .
Do każdego woreczka śniadaniowego wlać ½ łyżeczki oleju i rozetrzeć by pokrył woreczek równomiernie . Do każdego wbić delikatnie jajko. Zawiązać szczelnie nicią i gotować we wrzątku 3,5 minuty obracając delikatnie woreczki łyżką cedzakową .Wyjąć .
Połówki bułki posmarować masłem ( po ½ łyżeczki ).Na każdą położyć plaster polędwicy .Na polędwicę wyjęte z woreczka jajko w koszulce . Polać 3 łyżkami sosu.

Oryginalny przepis pochodzi z 1894 r kiedy to broker z Wall Street Lemuel Benedict zamówił w Hotelu Waldorff to danie .
W Polsce nie wiedzieć czemu potrawa ta znana jest jako ,,Jajka po bebedyktyńsku „ i kojarzona niesłusznie z kuchnią Zakonu Benedyktynów .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 28.05.2011 10:43
smakowicie wygląda
Edyta38 18.03.2011 19:14
palce lizać:)
polly66 04.02.2011 10:47
przejrzyście opisane, bardzo przydatne:) często robię ale troszkę modyfikuję;)
IlonaAlbertos 29.12.2010 14:33
Uwielbiam jaja Benedykta :) Twoje wyglądają imponująco :)
Joanna108
Joanna108 12.11.2010 11:29
Jak zwykle inspirujące :).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak