Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowy makaron z klopsikami w sosie serowo-śmietankowym
Ciasto: 2 żółtka
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego dobrej jakości
2-3 łyżki gorącej wody
ok. 1,5 szkl. mąki pszennej + trochę do podsypywania przy wałkowaniu
1/4 łyżeczki soli
Klopsiki: 30 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 małe jajko
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka startej cebuli
1 starty ząbek czosnku
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia
2-3 łyżki oleju do obsmażenia
Sos: 1 nieduża cebula
1 łyżka masła
1-1,5 szkl. bulionu jarzynowego
100 g serka topionego śmietankowego
100 g słodkiej śmietanki, użyłam 12 %
do smaku: zioła prowansalskie, sól, pieprz mielony, papryka słodka mielona, mielone pomidory z bazylią i czosnkiem
sposób przygotowania:
Makaron: mąkę przesiać z solą, dodać żółtka, koncentrat i wodę, zagnieść dość sztywne ciasto - w razie potrzeby dolać wody albo dosypać odrobinę mąki. Ciasto wyrobić, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min.. Następnie podzielić na 3-4 części, każdą rozwałkować na cienki placek podsypując mąką żeby się nie przyklejał do stolnicy i wałka. Zwinąć w rulony i kroić na szer. ok. 0,5-1 cm. Rozrzucić luźno na posypanej mąką stolnicy i zostawić żeby lekko przeschły.
Klopsiki: mięso wymieszać z jajkiem, przecierem, kaszą, cebulą, natką i czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami, dobrze wymieszać. Masa powinna być dość zwarta. Zwilżonymi w zimnej wodzie rękami nabierać po ok. 1 czubatej łyżeczce masy i formować kuleczki wielkości bardzo małych orzechów włoskich, układać na desce. Następnie obtoczyć je lekko w mące i smażyć na rozgrzanym oleju przewracając aż się zrumienią ze wszystkich stron. Usmażone zdjąć na talerz.
Sos: w rondlu rozpuścić masło, zeszklić pokrojoną w cienkie ćwierć plasterki cebulkę. Gdy zacznie się rumienić zalać bulionem i gotować 2-3 minuty. Następnie wrzucić pokrojony na kawałki serek i gotować na małym ogniu mieszając aż całkowicie się rozpuści. Dolać śmietankę i doprawić do smaku. Gdy sos trochę zgęstnieje dorzucić klopsiki i dusić razem kilka minut.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Wrzucić kluski, zamieszać drewnianą łyżką. Gotować 3-4 min od ponownego zagotowania, odcedzić. Po osączeniu nakładać porcje klusek na talerze, wierzch polać sosem i nałożyć po kilka klopsików. Posypać suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, przybrać listkami natki pietruszki. Można ugotowany makaron wrzucić bezpośrednio do sosu, wymieszać i dopiero nakładać.