Sposób przygotowania

składniki:
Ciasto: 2 żółtka
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego dobrej jakości
2-3 łyżki gorącej wody
ok. 1,5 szkl. mąki pszennej + trochę do podsypywania przy wałkowaniu
1/4 łyżeczki soli

Klopsiki: 30 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 małe jajko
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka startej cebuli
1 starty ząbek czosnku
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia
2-3 łyżki oleju do obsmażenia

Sos: 1 nieduża cebula
1 łyżka masła
1-1,5 szkl. bulionu jarzynowego
100 g serka topionego śmietankowego
100 g słodkiej śmietanki, użyłam 12 %

do smaku: zioła prowansalskie, sól, pieprz mielony, papryka słodka mielona, mielone pomidory z bazylią i czosnkiem

sposób przygotowania:
Makaron: mąkę przesiać z solą, dodać żółtka, koncentrat i wodę, zagnieść dość sztywne ciasto - w razie potrzeby dolać wody albo dosypać odrobinę mąki. Ciasto wyrobić, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min.. Następnie podzielić na 3-4 części, każdą rozwałkować na cienki placek podsypując mąką żeby się nie przyklejał do stolnicy i wałka. Zwinąć w rulony i kroić na szer. ok. 0,5-1 cm. Rozrzucić luźno na posypanej mąką stolnicy i zostawić żeby lekko przeschły.

Klopsiki: mięso wymieszać z jajkiem, przecierem, kaszą, cebulą, natką i czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami, dobrze wymieszać. Masa powinna być dość zwarta. Zwilżonymi w zimnej wodzie rękami nabierać po ok. 1 czubatej łyżeczce masy i formować kuleczki wielkości bardzo małych orzechów włoskich, układać na desce. Następnie obtoczyć je lekko w mące i smażyć na rozgrzanym oleju przewracając aż się zrumienią ze wszystkich stron. Usmażone zdjąć na talerz.

Sos: w rondlu rozpuścić masło, zeszklić pokrojoną w cienkie ćwierć plasterki cebulkę. Gdy zacznie się rumienić zalać bulionem i gotować 2-3 minuty. Następnie wrzucić pokrojony na kawałki serek i gotować na małym ogniu mieszając aż całkowicie się rozpuści. Dolać śmietankę i doprawić do smaku. Gdy sos trochę zgęstnieje dorzucić klopsiki i dusić razem kilka minut.

W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Wrzucić kluski, zamieszać drewnianą łyżką. Gotować 3-4 min od ponownego zagotowania, odcedzić. Po osączeniu nakładać porcje klusek na talerze, wierzch polać sosem i nałożyć po kilka klopsików. Posypać suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, przybrać listkami natki pietruszki. Można ugotowany makaron wrzucić bezpośrednio do sosu, wymieszać i dopiero nakładać.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    aż miło popatrzeć na Twoje zdjęcia :)
  • 1
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    pychotka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    amorzenek

    śliczna
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Klopsiki uwielbiam i to z różnymi dodatkami.Pyszny pełen talerz kusi z Twojego zdjęcia.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Makaron cudo
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    original
    Opublikowano

    Chojłówna

    musi być dobre
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    marines27

    Wygląda smakowicie
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    dziękuję, smakuje też świetnie
  • 1
    original
    Opublikowano

    lena57

    miło patrzeć na zdjęcia a co dopiero jeść
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    dziękuję, Lena :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !