Sposób przygotowania

składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 margaryny Kasia,
- 2 jajka,
...- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę Kasia rozpuścić, w misce ubić cukier puder z 2 jajkami, dodać mąkę i proszek do pieczenia, oraz rozpuszczoną, ostudzoną margarynę Kasia, szybko wymieszać, wyłożyć dno tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika na 150 stopni, piec 20 minut, ostudzić, na ostatnie minuty włączyć termoobieg.
Galaretkę turkusową rozpuścić w 300 ml wrzącej wodzie, zostawić do stężenia.
Zlać sok ananasowy z ananasów i go zagotować, dodać do wrzącego soku galaretkę ananasową i 1 łyżkę żelatyny, rozpuścić, zostawić do stężenia.
Połowę ananasów drobno pokroić.
Do wysokiego naczynia włożyć 1 kg sera lekkiego President, dodać cukier puder, wymieszać mikserem, dodać pokrojone ananasy, wymieszać łyżką. Gdy galaretka ananasowa zacznie lekko tężeć dodać ją do masy serowej, dokładnie wymieszać, wyłożyć na ostudzone kruche ciasto.
Na masie wyłożyć ananasy- na środku krążek 1 ananasa, wokół pokrojone w trójkąty, zalać galaretką turkusową, wstawić na noc do lodówki.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    bejciu24

    piękny apetyczny serniczek, poproszę o porcyjkę.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Pola2

    cudny:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Janek1

    ja też się załapię?
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    motomaniak

    a wszyscy mowia ze na ananasie galaretka nie stezeje
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Na kiwi nie chce tężeć, ja z ananasem nigdy nie miałam problemów

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !