Sposób przygotowania

Ciasto francuskie rozwałkowujemy i przekładamy je do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty. Jeśli takowej nie posiadamy możemy zastąpić ją tortownicą o średnicy około 25cm. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Ciasto francuskie musi „odpocząć” po wałkowaniu w chłodnym miejscu. Po tym czasie wykładamy ciasto papierem do pieczenia i sypiemy na wierzch ziarna fasoli. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 7-8 minut. Fasola ma za zadanie obciążyć ciasto, by nie rosło. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy fasolę i papier.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W rondlu podsmażamy na złoto cebulę. Szpinak myjemy, osuszamy i nieco rozdrabniamy. Dodajemy do cebuli razem z czosnkiem. Smażymy kilka minut, a gdy szpinak już się zredukował zdejmujemy z ognia i dodajemy fetę oraz starty żółty ser. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gdy masa nieco przestygnie dodajemy rozbełtane jajka i mieszamy. Tak przygotowane nadzienie wylewamy na podpieczony wcześniej spód, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    Rewelacyja, wygląda przepięknie i jestem pewna ze smakuje wyśmieniecie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    KLEO

    cudne! uwielbiam wszytko ci ze szpinakiem ;))
  • 0
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Szpiank z fetą to jedno z moich ulubionych zestawień :) A tarta wygląda wspaniale !
  • 0
    original
    Opublikowano

    emeslive

    Wygląda zjawiskowo, a i dobór składników bardziej niż zachęcający.Jednym słowem - perfekcyjne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Renata22

    moje smaki
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    świetna
  • 0
    original
    Opublikowano

    safcia

    fantastyczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !