Sposób przygotowania

Cisato: drożdze wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawić aż ciasto wyrośnie. Mąke, jajko, cukier puder, masło żółtka, szczyptę soli i zaczyn drożdzowy wzgnieść razem. następnie ciasto odstawic na ok. 1 godzinę,.
Mak sparzyć na sitku, nastęnie gotować go ok 20 min. po ugotowaniu odcedzić i zmielić go trzy razy. Białka jajek ubić z cukrem.Rodzynki sparzyć wrzątkiem, mak wymieszać ze spirytusem, rozynkami oraz kilkoma kropelkami olejku migdałowego, dodać pianę i całośc delikatnie wymieszać.Ciasto posypać mąką, dłonie natłuścić olejem i uformować nimi placek.Rozsmarować masę makową i zwinąc ciasto.Nastęnie przełozyć ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia,, wierzch posmarować białkiem jajka. przez pierwsze 30 min piec w tem. 150 st. a przez kolejne 30 min w temp. 180 st.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !