Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomidorowy na zimę

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 1,5 kg
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
sól 1 łyżeczka
przyprawa do potraw 1 łyżka
cukier 1.5 łyżki
ocet 10 % 1 łyżka
olej 3 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowy na zimę

Pomidory podzielić na cztery, cebulę pokroić na plastry, dodać resztę składników i gotować całość 40 min, rozgotowane pomidory przetrzeć i zagotować w słoikach.
Robię ten sos od 10 lat i doskonale się przechowuje, mam jeszcze przetestowane dwie wersje: 1. zalewam sosem obrane i wypestkowane pomidory.
2. dodaję do sosu pokrojoną w kostkę paprykę. Pasteryzujemy całość 10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 18.08.2013 08:59
Alberto mi jeszcze nigdy się nic z nim nie stało
Alberto 17.08.2013 14:18
a cebula nie zepsuje się w słoiku
Habibi 21.07.2012 16:33
Ja robię również bardzo długo - kilkanaście lat, jednak jakoś zawsze bez cebuli ;) Daję czosnek, paprykę, zioła (wymiennie) i zimą jest super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak