Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

łatwa karpatka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szkl
margaryna 0,5 szt
mąka 1 szkl
mleko 0,5 l
margaryna 1 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1 szkl
cukier wanilinowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: łatwa karpatka

Ciasto:
Wodę zagotować z margaryną (1/2szt), powoli sypać mąkę( 1szkl)
Po wystygnięciu dodać 4 jajka (całe) 1 łyżeczkę proszku do pieczenia wymieszać dokładnie i podzielić na dwie części.
Piec w temp 180 – 200o około 20 minut.
Brytfankę przed pieczeniem wyłożyć papierem.
Masa:
Z ½ litra mleka odlać ok. 1/3 do rozmieszania mąki, resztę zagotować dodać cukry.
Po zagotowaniu wlać mąkę z mlekiem i dokładnie wymieszać.
Po zagotowaniu dodać kostkę margaryny i znów dokładnie wymieszać.
wystudzone cisto przełożyć kremem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bernadetta2 22.04.2012 11:45
smaczna
suzana 25.05.2011 14:07
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak