Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wilgotna babka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jaja 2 szt
cukier 1 szkl
mleko 1 szkl
cukier wanilinowy 1 szt
masło 5 dag
bakalie 1 szt
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: wilgotna babka

Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Jaja wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę.
Do masy jajecznej dodajemy mąkę, wlewamy porcjami mleko, cukier waniliowy, szczyptę soli, a na końcu stopiony, letni tłuszcz cały czas mieszając.
Drobno posiekane bakalie obsypujemy łyżką mąki, wkładamy na rozrobioną masę i delikatnie mieszamy.
Formę babkową (najlepiej z kominkiem) lub keksową smarujemy cienko masłem i sypiemy bułką tartą.
Przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 25.05.2011 14:07
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak