Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoska kasza manna

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza manna 15 dag
cebula 1 szt
masło 5 dag
rosół moze być z kostki 1 l
gałka muszkatołowa
żółtko jajek 1-3 szt
sól
ser starty garść

Przepis i sposób przygotowania na: Włoska kasza manna

Cebulę drobno posiekać i udusić (nie rumieniąc) w dość dużym garnku na połowie masła. Dodać kaszę i mieszając podgrzewać na maleńkim ogniu, aż kasza całkiem wchłonie tłuszcz. Wtedy wolniutko wlewać gorący rosół, stale mieszając, aby nie utworzyły się grudki, dodać gałkę muszkatołową i sól do smaku. Gotować około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognie, dodać resztę masła, ser i żółtka, dobrze wymieszać, przykryć i pozostawić pod przykryciem przez 5 minut, po czym natychmiast podawać. Można serwować jako samodzielne danie z dodatkiem surówki czy sałatki, albo z parówkami, mięsem lub rybą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak