Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z kurczaka w fasoli borlotti

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka z kurczaka 2,5 kg
mąka 35 g
oliwa 2 łyżki
czosnek ząbki 2 szt
skórka z cytryny 1 łyżka
cukier 1,5 łyżki
koper włoski 50 dkg
wino białe wytrawne 0,5 szklanki
pomidory krojone z puszki 1 puszka
koncentrat pomidorowy 0,5 szklanki
wywar z kurczaka 2 szklanki
pietruszka zielona 1 pęczek
fasola 4 szklanki
cebula 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z kurczaka w fasoli borlotti

Z udek zdjąć skórę i wyjąć kości, obtoczyć w mące. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę ,wkładać po kilka kawałków kurczaka i smażyć ze wszystkich stron ,aż się zarumienią.Usmażone osączyć na ręczniku papierowym.Do tego samego garnka wkładamy pokrojona w kostkę cebulę,czosnek,skórkę cytrynową i łyżkę cukru,mieszamy na wolnym ogniu,aż cebula się zarumieni.Koper włoski kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do garnka smażymy kolejne 5 minut po czym wlewamy wino ,podgrzewamy do momentu odparowania połowy wina.Dodajemy pomidory razem z zalewą,koncentrat,wywar,pozostały cukier i kurczaka.doprowadzamy do wrzenia ,następnie dusimy ok 30 minut.Dodajemy fasolę i dusimy pod przykryciem aż będzie miękka fasola.Przed podaniem posypujemy posiekaną natką

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 10.07.2012 10:31
extra
ela16 23.11.2011 09:27
fajne
eli82 09.11.2011 20:33
fajne
Tomek14 02.08.2011 17:36
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak