Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączusie na jeden kęs

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 20 gram
mleko ciepłe 1/2 szklanki
masło 3/4 kostki
jajko 3 sztuki
cukier 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
mąka ok.4 szklanki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pączusie na jeden kęs

Z drożdży, mleka, 1 łyżeczki cukru i 2 łyżeczek mąki zrobić rozczyn, zostawić do wyrośnięcia. Masło, jajka, cukier i sól wymieszać. Dodać połowę mąki i wymieszać. Wlać rozczyn, dodać resztę mąki. Wyrobić na gładkie ciasto. Zostawić na ok.1 godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto rozwałkować na gr.ok. 1,5 cm i wyciąć malutkie krążki. Olej bardzo mocno rozgrzać i smażyć na nim pączusie na złoty kolor z obu stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marlena/Kinia 22.11.2011 16:01
pyszne
Ania67 08.10.2011 11:03
pyszności
pacpaw 06.07.2011 20:46
z taką ilością można zawody na szybkość jedzenia :o)
Weronika_eM 26.05.2011 21:27
pyszne
Sylwia88 25.05.2011 10:06
super muszę je koniecznie zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak