Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 4 dkg
mleko ciepłe 1 szklanka
palma 1,5 kostki
jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
sól 2 szczypty
mąka ok.1,5 kg
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Palmę rozmieszać z jajkami, solą, cukrem i połową mąki. Wlać rozczyn drożdżowy, dodać resztę mąki i wyrobić gładkie ciasto. (Ciasto ma być miękkie i nie lepić się do rąk). Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Ciasto rozwałkować na gr.1 cm. Wycinać kółka, zrobić w nich dziurki. Smażyć na bardzo mocno rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Dowolnie polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 07.03.2013 00:37
kiedyś bardzo często robiłam,smaczne
anemon 11.10.2011 20:32
Ale ładne Ci się usmażyły.
Jolanta_P-S 29.07.2011 19:46
lubię drożdżowe oponki
Weronika_eM 28.05.2011 22:22
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak