Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta drożdżowego: mąkę przesiać do misy, zrobić wgłębienie po środku. Dodać pokruszone drożdże, odrobinę cukru oraz ciepłą śmietanę 18%. delikatnie wymieszać i odstawić do podwojenia objętości. Masło roztopić i ostudzić. W osobnym naczyniu ubić jajka z cukrem oraz śmietaną 36%. Dodać do misy z mąką i rozczynem drożdżowym. Wyrobić gładkie ciasto. Na samym końcu połączyć z przestudzonym masłem. Ponownie wyrobić (ciasto musi odchodzić od ręki). Oprószyć lekko mąką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Przygotowanie kruszonki: do misy przesiać mąkę pszenną, dodać cukier i masło. Rozcierać składniki palcami, aż powstanie kruszonka.

Ciasto przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejną warstwę stanowią owoce: jabłka obrane i pokrojone na ćwiartki, a następnie na plastry oraz zamrożone wiśnie. Na owocach rozsypać kruszonkę.

Piec przez około 45 minut w temperaturze 180°C.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    pyszne ciasto
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ach szkoda, że na wyciągnięcie ręki mam tylko zdjęcia, a nie ciasto... ;o)
  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    pyszności
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    super ciacho!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Jak Ty to robisz, że twoje drożdżowe wypieki są takie \"pulchne\"... Pozazdrościć:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Uwielbiam ciasta drożdżowe z owocami:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Ale wyrosło - pyszności!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !