Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udźce jagnięce z pomarańczą

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2 średnie
czosnek ząbki 2 szt
anyż 4 gwiazdki
skórka z pomarańczy 2 łyżki
wywar z kurczaka 3 szklanki
udziec jagnięcy 2 szt-ok1,5kg
pomarańcza duża 2 szt
sok pomarańczowy 2 (świeżo wyciśnięty)

Przepis i sposób przygotowania na: Udźce jagnięce z pomarańczą

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek na ćwiartki.Do dużego naczynia wkładamy cebulę,czosnek,anyż i skórkę pomarańczową.Wlewamy sok z pomarańcz i krótko miksujemy,aż składniki marynaty się połączą. Wkładamy do niej udźce i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny lub na noc, od czasu do czasu odwrócić.Nagrzać piekarnik do 180C.Udźce przełożyć do 2 dużych naczyń żaroodpornych.Pomarańcze umyć, pokroić na ósemki i włożyć je do naczyń z udźcami.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1h 45min,aż mięso się zarumieni i będzie miękkie od czasu do czasu polewając marynatą.Po upieczeniu wyciągamy udźce,przykrywamy aby nie wystygły.Sos pozostały z pieczenia przelewamy go garnuszka i gotujemy ,aż część płynu odparuje sos lekko zgęstnieje. Polewamy nim mięso.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GGABI 26.09.2012 08:35
nie jadłam
Tomek14 31.05.2011 14:37
jagnięcina dobre mięsko,warto spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak