Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cykoria po francusku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cykoria 1 kg
cebula 3 szt
tłuszcz 1,5 łyżki
pomidory 2 szt
mleko 1 szklanka
masło lub margaryna 1,5 łyżki
mąka 1,5 łyżki
sól do smaku
cukier
ser żółty 50 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: cykoria po francusku

Cykorię oczyszczamy wycinamy gorzki miąższ płuczemy i zalewamy wrzącą osoloną wodą z dodatkiem cukru,gotujemy 15 min i odcedzamy.Z tłuszczu i mąki robimy zasmażkę wlewamy powoli zimne mleko i szybko mieszamy trzepaczką doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy.Cebulę obieramy kroimy w pół plasterki i smażymy.Cykorię układamy w żaroodpornym półmisku posypujemy cebulą i pomidorami pokrojonymi w cząstki następnie zalewamy sosem i posypujemy startym serem.ZAPIEKAMY.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 28.06.2011 08:37
smaczne
halinka1011 25.05.2011 07:22
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak