Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kakaowo-budyniowo-śmietanowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
mąka tortowa 1 szklanka niepełna
cukier drobny 10 łyżek
kakao 2 łyżki
budyń czekoladowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 2 łyżki
olej 1 kieliszek
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
Masa budyniowa:
budynie śmietnkowe 2 sztuki
mleko 3 szklanki
masło 1 i 1/2 kostki
cukier drobny 4 łyżki
Masa śmietanowa:
śmietana 30% 1/2 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowo-budyniowo-śmietanowe

Jajka ubić z cukrem do gęstości,dodać resztę suchych składników przesianych przez sito i na koniec wlać olej. Dokładnie wymieszać i przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym piekarniku 160 stopni przez około 25-30 minut.Sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło.Biszkopt wyjąć z blachy ,aby wystygło i przekroić na 2 warstwy. 2 szkl. mleka zagotować z cukrem i masłem,a w pozostałym rozrobić budynie, wlać do gotującego się mleka i ugotować.Gorący budyń wlać na spód biszkoptu, przykryć drugą warstwą dobrze przyciskając.
Śmietanę ubić ,dodać ostudzoną żelatynę , cukier do smaku i rozsmarować na wierzchu ciasta(każdy dekoruje według własnego upodobania, u mnie Do dekoracji boków:
1 bita śmietana
3/4 szkl. zimnego mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej cappuccino czekoladowe
1 płaska łyżka żelatyny
kawę wymieszać z żelatyną i rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody
Bitą śmietanę przygotować według przepisu na opakowaniu i połączyć z ostudzoną kawą .
Polewa czekoladowa:
1 czekolada mleczna (rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z masłem)
1 łyżka masła).Ciasto wstawić do lodówki na godzinkę,potem udekorować boki ubitą śmietaną wymieszaną z mieszanką kawowo-żelatynową.Wierzch udekorować polewą.
Ja zrobiłam tym razem bez polewy. Mój syn chciał aby ciasto było posypane kolorowymi cukierkami i jest tego efekt :-) rozpuściły się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 15.08.2013 14:23
Superaśny torcik i 100lat dla solenizanta
PaniMISIOWA 12.08.2012 21:08
SUPER TORT
smakowita 21.04.2012 12:39
do biszkoptu potrzeba 5 dużych jajek
Anulka75
Anulka75 06.04.2012 20:13
bardzo fajne
Misiabe 08.06.2011 19:32
super!!!
szyba 25.05.2011 07:37
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak