Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prażone jabłka z nutką cytryny i kokosu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 kg
cukier 1 i 3/4 szklanki
Goździki całe Prymat 5 sztuk
cukier waniliowy 1 opakowanie
cytryny 2 sztuki
cynamon 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Prażone jabłka z nutką cytryny i kokosu

Cytryny wyszorować ,sparzyć wrzątkiem,cienko obrać skórkę i pokroić w cienkie paseczki,a sok wycisnąć i dodać do jabłek. Sok z cytryn wlać do większej miski do której będziemy wkładać obrane jabłka.Jabłka obrać ze skórki,wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka co jakiś czas przemieszać, aby obtoczyły się w soku (zapobiegnie to ich ciemnieniu).Wiórki kokosowe zalać 1 szklanką gorącej wody, przemieszać i zostawić aż przestygnie,odcisnąć ,przełożyć na gazę i związać nitką ,aby nie wysypały się.Do większego garnka do ucha przywiązać woreczek z wiórkami tak ,aby dotykał dna ,włożyć pokrojone jabłka razem z sokiem i resztę składników, wlać wodę z wiórkó,w, przykryć pokrywką i postawić na ogień.Jak się zaczną gotować zmniejszamy na mały ogień i tak przez 15 min, aż się zrobią szkliste.Pokrywę zdejmujemy, cały czas trzymamy na małym ogniu i prażymy jabłka od czasu do czasu należy przemieszać , aby się nie przypaliły. Część jabłek powinna się rozpaść,większość soku powinna odparować, a masa powinna zgęstnieć ( u mnie trwało to ok. 40 min).Jeżeli użyjemy korę cynamonu w całości ,to efekt kolorystyczny będzie ładniejszy ;-)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 15.02.2012 10:50
ciekawi mnie ten kokos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak