Sposób przygotowania

Cytryny wyszorować ,sparzyć wrzątkiem,cienko obrać skórkę i pokroić w cienkie paseczki,a sok wycisnąć i dodać do jabłek. Sok z cytryn wlać do większej miski do której będziemy wkładać obrane jabłka.Jabłka obrać ze skórki,wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka co jakiś czas przemieszać, aby obtoczyły się w soku (zapobiegnie to ich ciemnieniu).Wiórki kokosowe zalać 1 szklanką gorącej wody, przemieszać i zostawić aż przestygnie,odcisnąć ,przełożyć na gazę i związać nitką ,aby nie wysypały się.Do większego garnka do ucha przywiązać woreczek z wiórkami tak ,aby dotykał dna ,włożyć pokrojone jabłka razem z sokiem i resztę składników, wlać wodę z wiórkó,w, przykryć pokrywką i postawić na ogień.Jak się zaczną gotować zmniejszamy na mały ogień i tak przez 15 min, aż się zrobią szkliste.Pokrywę zdejmujemy, cały czas trzymamy na małym ogniu i prażymy jabłka od czasu do czasu należy przemieszać , aby się nie przypaliły. Część jabłek powinna się rozpaść,większość soku powinna odparować, a masa powinna zgęstnieć ( u mnie trwało to ok. 40 min).Jeżeli użyjemy korę cynamonu w całości ,to efekt kolorystyczny będzie ładniejszy ;-)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    ciekawi mnie ten kokos

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !