Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada cytrusowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt.
cukier 25 dag
mleko 5 łyżek
mąka 12 dag
proszek do pieczenia 1,5 łyzeczki
sok z pomarańczy 150 ml
mandarynka 25 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
cukier waniliowy 1 op.
śmietana kremówka 20 dag
cukier puder 2 łyżki
twaróg 50 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada cytrusowa

1. Jajka ubić mikserem z 12 dag cukru. Połączyć z mlekiem i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na wyłozoną pergaminem blachę (wymiary 32*39 cm). Piec 10 min, w temp. 200 stopni. Przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem, usunąć pergamin. Ciasto zrolować ze ściereczką, odłożyć do wystudzenia.
2. Z soku z pomarańczy i 10 dag cukru ugotować syrop (ok. 5 min.) Do syropu wrzucić kawałki mandarynek, gotować 2-4 min.Owoce osączyć na sitku, syrop zachować.
3. twaróg utrzeć z 5 dag cukru, cukrem waniliowym i syropem. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, a gdy spęcznieje, rozpuścić, podgrzewając. Wymieszać ją najpierw z 2 łyżkami masy serowej, potem z resztą masy. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z tężejąca masą serową. Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem. Odłożyć trochę mandarynek do dekoracji, resztę rozsmarować na kremie. Ciasto ponownie zrolować, włożyć do lodówki na 4 godz. Posypać cukrem pudrem, udekorować mandarynkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 16.12.2013 11:04
pyszna roladka
Teresa19 25.10.2011 08:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak