Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paj z kurczakiem, porem, selerem naciowym i pieczarkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 2 szt
por (biała część)
seler naciowy 3 szt
pieczarki 100 g
śmietana 18-procentowa 1/3 szkl
bulion drobiowy 200 ml
1 łyżka musztardy dijon
sól
pieprz
olej
1 łyżka mąki
płat ciasta francuskiego

Przepis i sposób przygotowania na: Paj z kurczakiem, porem, selerem naciowym i pieczarkami

Zrobiłam paj ;) czyli kurczaka pod ciastem z przepisu z ksiazki Podróze kulinarne. Kuchnia brytyjska

Na patelni rozgrzałam łyzke oleju dodałam pokrojonego w talarki pora, 3 pokrojone selery naciowe i ok 100 g pieczarek pokrojonych na poł lub ćwiartki. Dodałam łyzke mąki, mieszajac zageściłam sos. stopniowo dolałam bulionu drobiowego ok 200ml, mieszajac
dodałam śmietanę ok 1/3 szkl oraz łyzke musztardy dijon. Przyprawiłam świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Na osobnej patelni podsmażyłam pokrojone w kostke 2 piersi kurczaka przyprawione tylko sola i pieprzem. Dodałam do sosu, wymieszałam i podgrzałam razem przez pare minut. Farsz wylożylam do naczynia, nakryłam ciastem francuskim, ozdobiłam i zapiekłam w piekarniku 180st przez 20 minut. W przepisie bylo
jeszcze o dodaniu 2 plasterków bekonu przesmazonego ale to pominełam.
Miła odmiana na szybki obiad. Zapiekanka okazała sie pyszna mysle ze bede kombinowac z innymi nadzieniami również.

aha lepiej jest jelsi ktos ma małe naczynia zarodporne to dac kazdemu do osobnego naczynka zalepic ciastem i zapiec. Wtedy kazdy moze sie dobrac do swojej czesci osobno. Bedzie bardziej elegancko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 29.09.2010 10:51
Kurczak, por,seler naciowy....to lubię ! Super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak