Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec z jabłkami i budyniem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
mąka 50 dag
masło lub margaryna 25 dag
cukier 1 szklanka
jaja 2 szt
żółtko jajek 1 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
budynie waniliowe 2 op
woda 3/4 litra
cukier 1 szklanka
białko 5 szt
żółtko jajek 4 szt
mąka 4 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec z jabłkami i budyniem

Posiekać mąkę z miękkim tłuszczem, dodać cukier, jajka i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto i wylepić nim duż formę. Ułożyć na cieście obrane i pokrojone na cząstki jabłka. Ugotować na wodzie, cukrze budyń.Gorący wyłożyć na owoce i równomiernie rozsmarować na jabłkach. Z białek ubić pianę, utrwalić cukrem, dodać żółtka, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym delikatnie wymieszać. Masę jajeczną wyłożyć na budyń. Przekładaniec wstawić do gorącego piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 01.09.2011 16:32
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak