Sposób przygotowania

Zumytych pomarańczy i cytryn otrzeć po łyżeczce skórki, po czm z obu cytryn i połowy pomarańczy wycisnąć sok. Mięso umyć, osuszyć, podzielić w poprzek włókien na dość grube plastry, oprószyć je solą, pieprzem i skórką z cytrusów, przykryć i dobę trzymać w chłodzie. Co jakiś czas przewracać. Skruszałe wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem, obsmażyć na suchej teflonowej patelni. Następnie przełożyć do rondla skórką do dołu, posmarować połową masła, zalać winem i dusić aż będą miękkie. Od czasu do czasu przewracać je. Resztę pomarańczy pokroić na talarki, podsmażyć na maśle, posypać cukrem i dalej smażyć, aż kryształki się rozpuszczą. Podawać obłożone krążkami pomarańczy. Dobrym dodatkiem do tak przyrządzonej kaczki są ziemniaki z wody.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Lidia6

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !