Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z kaczki z cytrusami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

połówki piersi kaczki 2 szt
pomarańcze 3-4 szt
cytryny 2 szt
masło sklarowane 2 łyżki
cukier 1 łyżka
pieprz
sól
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kaczki z cytrusami

Zumytych pomarańczy i cytryn otrzeć po łyżeczce skórki, po czm z obu cytryn i połowy pomarańczy wycisnąć sok. Mięso umyć, osuszyć, podzielić w poprzek włókien na dość grube plastry, oprószyć je solą, pieprzem i skórką z cytrusów, przykryć i dobę trzymać w chłodzie. Co jakiś czas przewracać. Skruszałe wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem, obsmażyć na suchej teflonowej patelni. Następnie przełożyć do rondla skórką do dołu, posmarować połową masła, zalać winem i dusić aż będą miękkie. Od czasu do czasu przewracać je. Resztę pomarańczy pokroić na talarki, podsmażyć na maśle, posypać cukrem i dalej smażyć, aż kryształki się rozpuszczą. Podawać obłożone krążkami pomarańczy. Dobrym dodatkiem do tak przyrządzonej kaczki są ziemniaki z wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidia6 06.11.2011 11:11
smaczne
romanrafal
romanrafal 25.05.2011 05:17
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak