Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka w sosie szczawiowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw świeży 500 g
masło 125 g
jajko 6 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
śmietana kremówka 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka w sosie szczawiowym

Szczaw bardzo starannie płuczemy w kilku wodach, obrywamy ogonki. Listki osuszamy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 1/3 masła, wrzucamy szczaw i smażymy na średnim ogniu, aż zwiędnie i straci świeży zielony kolor na rzecz khaki. Zdejmujemy z ognia, solimy, pieprzymy i doprawiamy odrobiną gałki. Dzielimy szczaw między 6 żaroodpornych miseczek.Do każdej miseczki wbijamy jajko - ostrożnie, żeby nie rozlać żółtka. Na wierzch nalewamy śmietankę i rozkładamy resztę masła w małych kawałeczkach. Znów lekko solimy i pieprzymy. Ustawiamy miseczki na dużej, głębokiej patelni, dokoła wlewamy wrzącą wodę tak, żeby sięgała do połowy miseczek i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ciut ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy jajka 5 minut. Sprawdzamy - jeśli masło się roztopiło, a jajka się ścięły, zdejmujemy patelnię z ognia, a po chwili wyjmujemy miseczki. Podajemy natychmiast ze świeżą, chrupiącą bagietką.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 10.06.2011 09:42
super
Krystyna32 02.06.2011 08:26
świetny pomysł
Sylwia88 24.05.2011 13:33
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak