Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem , 1 łyżeczka mąki i paroma łyżkami mleka . Zostawić by wyrosły ( 15-20 minut ).Mąkę przesiać , dodać zaczyn drożdżowy, stopione ( letnie ) masło, letnie mleko , jajko ( ½ żółtka ująć i zostawić do posmarowania ciasta ), szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Podzielić na 6-8 porcji . Uformować kulki, spłaszczyć je ( na placki wielkości talerzyka- brzegi mają być grubsze , a w środku ma być lekkie wgłębienie ) i ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem ( ok. 40 minut ).W tym czasie podsmażyć na oleju pokrojoną w piórka cebulę , podlać wodą i dusić aż woda odparuje . Posmarować placki żółtkiem rozmieszanym z łyżka wody. Cebule podzielić na poszczególne placuszki i rozsmarować je po nich ( na środkach ).Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni . Wstawić blachę i piec aż placki się zarumienią – ok. 30 minut.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mehia

    apetyczne :) spróbuję zrobić
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    Smacznie się zapowiada
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Lubię takie bułeczki.
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    ja chyba tez się skusze na te cebulaki
  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwona56

    wyglądają świetnie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    2739711158270963804
    Opublikowano

    Mirosława5

    smakowite
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    AGNIESZKA144

    tez się skuszę na nie
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    ale nabralam na nie ochoty
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    coś dla męża
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    super!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !