Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba duszona z pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety z białej ryby 1 kg
kwaśna śmietana 1 szklanka
pieczarki 50 dag
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
seler kawałek
cebula 2 szt
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
ziele angielskie 2 ziarenka
gałka muszkatołowaszczypta szczypta
sól
Pieprz biały mielony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba duszona z pieczarkami

Filety opłukać, starannie osuszyć, pokroić na porcje, opruszyć solą, odstawić na 30 minut. Warzywa obrać i wypłukać zalać dwiema niepełnymi szklankami wody, osolić, włożyć liść laurowy i ziele angielskie. Gotować aż będą miękkie. Wywar odcedzić powinna być pełna szklanka, przyprawić solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło, obsmażyć na nim oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki. Ułożyć rybę na pieczarkach, polać gorącym wywarem i dusić około 20 minut na małym ogniu. Śmietanę wymieszać z mąką i gałką muszkatołową, wlać do rondla z rybą zagotować. Podawać z ryżem albo piure ziemniakami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidia6 13.12.2011 10:07
w ten sposób przyrządzona ryba na pewno smakuje pysznie
romanrafal
romanrafal 10.07.2011 10:11
dobre
romanrafal
romanrafal 05.06.2011 09:24
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak