Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto mocno czekoladowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
cukier 1,5 szklanki
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1 opakowanie
margaryna 150 g
olej 50 ml
mleko 50 ml
cukier waniliowy 2 opakowania
płatki czekol do pieczenia 150 g
Polewa:
czekolada mleczna 200 g
mleko 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto mocno czekoladowe

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Cały czas ubijając (tu świetnie sprawdza się mikser z misą obrotową) dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie cienką strużką wlewać chłodną stopioną margarynę zmieszaną z olejem. Na końcu dodać mleko (jeśli ciasto jest bardzo gęste - ilość mleka zwiększyć). Odłożyć mikser i łyżką wmieszać do ciasta płatki. Blachę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjąć, ostudzić. Przygotować polewę: do garnka wlać mleko, wsypać czekoladę połamaną na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto i zostawić do zastygnięcia polewy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 26.05.2011 21:37
apetycznie wygląda...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak