Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

WĘGORZ W SOSIE KOPERKOWYM

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wegorz 1 kg.
masło 1 łyżka
mąka 2 łyżki
śmietana kwaśna 3 łyżki
żółtko jajek 4 sztuki
koper - -
włoszczyzna - -
sól - -
cebula 2 sztuki
bulion 2 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat - do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat - do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: WĘGORZ W SOSIE KOPERKOWYM

Węgorza obrać ze skóry, posolić, a następnie pokroić na kawałki i ugotować w wodzie z włoszczyzną i cebulą.

Do odcedzonego wywaru dodać kostki bulionowe. Masło zasmażyć z mąką, rozprowadzić, energicznie mieszając, z ostudzonym bulionem, dodać śmietanę, wsypać posiekany koper. Wszystko zagotować, przyprawić pieprzem ziołowym, czarnym, ewentualnie dodatkowo solą. Zdjąć z ognia i wymieszać z żółtkami.

Do sosu włożyć węgorza. Ryba w tym sosie doskonale smakuję podana z ziemniakami. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak