Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę. Pomidory i cukinię pokroić w grube plastry. Cebulę, czosnek i ziemniaki pokroić w cienkie plasterki a paprykę w paski. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i połową oregano, papryki słodkiej, zmiażdżonych liści laurowych i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. W rondlu rozgrzać połowę oliwy i przesmażyć mięso do lekkiego zrumienienia. Naczynie do zapiekania posmarować pozostałą oliwą, na dnie ułożyć cebulę oraz ziemniaki i przyprawić całość solą, pieprzem i ziołami. Podsmażone mięso wymieszać z posiekanym czosnkiem, miodem i skórką z cytryny. Mięso z dodatkami ułożyć na ziemniakach, następnie położyć paprykę, cukinię oraz plastry pomidorów. Całość jeszcze raz przyprawić do smaku, podlać winem i zapiekać 40-50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Przed podaniem posypać potrawę posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !