Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flądra w jarzynach

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z flądry 750 g
sok z limetek 2 łyzki
oliwa łyżeczka
cebula dymka ze szczypiorkiem 1/2 pęczka
por 2 szt
marchewka 2 szt
pomidory 200 g
margaryna 1 łyżka
mąka sojowa 1 łyżka
bulion rybny 100 ml
mleko 1/2 l
śmietanka 50 g
musztarda średnio ostra 2 łyżki
natki pietruszki posiekana 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Flądra w jarzynach

Filety opłukać, osuszyć ściereczką i skropić sokiem z limetek. Formę żaroodporną wysmarować oliwą.
Dymkę, pory i marchewki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć, obrać i usunąć szypułkę. Miąższ oczyścić z pestek i pokroić na 8 części.
Dymkę, por i marchewkę podsmażyć na margarynie i razem z pomidorami włożyć do formy. Na warzywach ułożyć filety.
Mąkę sojową wymieszać na gładką masę z bulionem rybnym, przyprawić solą, pieprzem, dodać natką pietruszki i zalać rybę i warzywa. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp 225stC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak