Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dufinki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

65 dag ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyzki mąki pszennej
ciut gałki muszkatołowej
sól
pieprz
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Dufinki

Ziemniaki wrzucam do gotujacej sie wody, chodzi oto zeby zamknac skrobie. Gotuje. Odcedzam, odstawiam niech troche przestygna. Przeciskam przez praske, dodaje pozostałe składniki, wyrabiam na jednolita mase.
Z ciasta formujemy małe kuleczki. Ja co jakis czas myje rece bo ciasto sie łatwo klei do rak a wtedy kuleczki sie źle wyrabia. Można też podsypywac rece mąką.

Rozgrzewam olej w garnku tyle zeby wrzucone kuleczki sie zatopiły. olej ma byc groacy ale jak sie nagrzeje, lepiej zmniejszyc ogień bo przy zbyt goracym dufinki szybko pękają i wyskakuja z garnka co grozi poparzeniem 2 stopnia, ewentualnie ponownym remontem kuchni po plamach z oleju. A chyba nikt tego nie chce. Smazyc partiami, wyciagać na bieżąco zeby nei zdązyły popękać. Gotowe podawac do dań mięsnych lub do ciepłej
kolacji.
aha mozna do tego wykorzystac pozostałe z obiadu ciasto z kluskach ślaskich. Świetnie sie nadaje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 03.11.2013 19:43
bardzo smaczne
eli_555 24.07.2011 22:43
pychotka
Joanna108
Joanna108 11.11.2010 15:11
Tak, tak potwierdzam wyskakują .... przed smażeniem upewnić się, że okno w kuchni jest zamknięte ... inaczej mogą uciec do sąsiada ;)... to tak żartobliwie, a tak na poważne, są przepyszne.
PaniMISIOWA 05.11.2010 17:25
z chęcią bym takie zjadła!
SmacznaPyza 24.06.2010 09:32
jest z nimi trochę zachodu, ale warto bo są pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak