Sposób przygotowania

Ziemniaki wrzucam do gotujacej sie wody, chodzi oto zeby zamknac skrobie. Gotuje. Odcedzam, odstawiam niech troche przestygna. Przeciskam przez praske, dodaje pozostałe składniki, wyrabiam na jednolita mase.
Z ciasta formujemy małe kuleczki. Ja co jakis czas myje rece bo ciasto sie łatwo klei do rak a wtedy kuleczki sie źle wyrabia. Można też podsypywac rece mąką.

Rozgrzewam olej w garnku tyle zeby wrzucone kuleczki sie zatopiły. olej ma byc groacy ale jak sie nagrzeje, lepiej zmniejszyc ogień bo przy zbyt goracym dufinki szybko pękają i wyskakuja z garnka co grozi poparzeniem 2 stopnia, ewentualnie ponownym remontem kuchni po plamach z oleju. A chyba nikt tego nie chce. Smazyc partiami, wyciagać na bieżąco zeby nei zdązyły popękać. Gotowe podawac do dań mięsnych lub do ciepłej
kolacji.
aha mozna do tego wykorzystac pozostałe z obiadu ciasto z kluskach ślaskich. Świetnie sie nadaje.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    jest z nimi trochę zachodu, ale warto bo są pyszne!
  • 3
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    z chęcią bym takie zjadła!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Tak, tak potwierdzam wyskakują .... przed smażeniem upewnić się, że okno w kuchni jest zamknięte ... inaczej mogą uciec do sąsiada ;)... to tak żartobliwie, a tak na poważne, są przepyszne.
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pychotka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    bardzo smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !