Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka ziemniaczana z mięsem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 2 szt
margaryna 1 łyżka
masło 2 łyżki
wołowina gotowana 30 dkg
śmietana 1/3 szklanki
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: babka ziemniaczana z mięsem

Ziemniaki obieramy zalewamy wrzącą osoloną wodą i gotujemy do miękkości następnie odcedzamy i przeciskamy przez praskę.Cebulę obieramy i smażymy nie rumieniąc na margarynie.Mięso wołowe mielimy i do niego dodajemy cebulę oraz śmietanę i doprawiamy.Żółtka łączymy z ziemniakami i ubitą z białek pianą i doprawiamy.Wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę napełniamy ziemniakami do 1/4 wysokości a następnie rozkładamy równomiernie mięso i przykrywamy pozostałymi ziemniakami wyrównywamy powierzchnię i posypujemy odrobiną masła.Zapiekamy w gorącym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 29.09.2011 15:15
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak