Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowiec cytrynowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dag
masło 30 dag
żółtko jajek 1 szt
mak 30 dag
cukier puder 30 dag
żółtko jajek 4 szt
cukier waniliowy 1 szt
sok z cytryny 1 łyzka
skórka z cytryny 1 szt
białko 7 szt
woda zimna 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: makowiec cytrynowy

mąkę posiekać z masłem dodać nastepnie żółtko wodę zagnieść schłodzic kilka godzin mak sparzyć zmielić dodać cukier puder i waniliowy żółtka sok i skórkę z cytryn dobrze utrzeć na końcu dodać pianę z białek i lekko wymieszać ciasto podzielić nastepnie na 2 części na cieście ułożyć mak przykryć drugą warstwą ciasta nakłuć widelcem i piec w temp ok 200 C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak