Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karaibskie sajgonki

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
12 krewetek królewskich
1/2 czerwonej papryki
kilka straczków keiłkow soji (moga byc ze sloika, puszki lub świeze)
troche makaronu chińskiego
troche drobno pokrojonej papryczki chilli
łyzeczka sosu sojowego
troche startej skórki z limonki
sok z 1/2 limonki
olej do smażenia
cos zielonego najlepiej swieza natka lub kolendra
imbir 1/2 łyżeczki
olej sezamowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Karaibskie sajgonki

Makaron zalewamy wrzatkiem na 3 minuty az zmięknie. Odcedzamy. Krewetki płuczemy, zdejmujemy twarde osłonki z ogonkow, polewamy sokiem z limonki. Papryke kroimy w drobne paseczki, Do rozgrzanewgo woka/patelni wlewamy 3 łyzki oleju wrzucamy papryke i kiełki, smazymy mieszajac 2-3 minuty, dodajemy imbir i chili, mieszamy, dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i wlewamy krewetki z sokiem z limonki. Smażymy przez minute. Odstawiamy z ognia, dodajemy makaron i natke lub kolendre. Mieszamy. nadzienie jest gotowe.

Ciasto dzielimy sobie na 6 czesci, nakładmy porcje nadzienia, (po dwie krewetki na kazda sajgonke), brzeg i smarujemy jajkiem, zawijamy jak sajgonke, I tak z pozostałymi. Rozgrzewamy lej w woku. Wrzucamy na goracy tłuszcz i smazymy przez ok 1 minute bo ciasto szybko nam pecznieje i rosnie, a w tym czasie krewetka jeszcze dojdzie bo potem stałaby sie gumowata a ciasto wchlonełoby za duzo tłuszczu. Po wyjeciu odsaczamy na papierowym reczniku. Gotowe.. Moja córka stwierdziła ze takie sajgonki mogliby podawac w najlepszej knajpce:) .

Mozna oczywiscie zrobic z papierem ryzowym wtedy napewno to bedzie sajgonka, ja z braku papieru uzyłam zalegajacego w lodowce ciasta i wyszły krokiety. Wyszło 6 sztuk.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 06.05.2012 09:53
aż ślinka leci na takie sajgonki
wwesolek 02.01.2012 23:39
super
agogo2 02.01.2012 22:35
bardzo dobre
Anna146 07.07.2011 07:13
smakowicie wyglądają
eli_555 11.06.2011 23:28
pychotka
jolaxa 07.06.2011 23:38
super
Sarenka 02.02.2011 18:14
Swietne.
Marcin Vw1 05.01.2011 19:19
rewelacja
wedith1 04.10.2010 10:40
Muszą być smaczne .....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak